Hayatımızın her alanında olduğu gibi genelde karayolu taşımacılığı ve özelde de bozulabilir gıdaların taşıması ile ilgili iş ve işlemlerde uyulması gereken bazı hukuki kurallar bulunmaktadır.
Aslına bakılırsa; lojistik ile ilgili genel kuralların pek çoğu karayolu taşıma kanununda belirtilmiştir. Bu kanuna ek olarak çıkartılan pek çok yönetmelik ile de bu kuralların daha detaylı olanları hukuk sistemimizde işlerliğini devam ettirmektedir.
Ancak özellikle frigo taşımacılık yapanların dahi bilmediği ve bozulabilir gıda taşımacılığı ile ilgili özel bir hukuki metin ülkemizde 2013 yılından beri yürürlüktedir : “Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma”
Uzun adı yukarıda belirttiğimiz isim olan bu anlaşmanın kısa adı ise ATP (Agreement of Transport Perishable) yani bozulabilir ürünlerin taşıması hakkında anlaşma.
Ülkemiz uluslararası statüde olan bu anlaşmaya 25 Nisan 2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 6298 sayılı kanun ile taraf olmuştur.
Anlaşma’nın 11’nci maddesi hükmü gereğince anlaşma hükümleri; anlaşmaya taraf olan ülkelerin bu tarafgirliklerine dair belgeyi ibraz etmelerinden 1 yıl sonra yürürlüğe girmektedir. Söz konusu anlaşmanın ülkemiz tarafından kabul edilmesine ilişkin belgeler 21 Aralık 2012 tarihinde Birleşmiş Millet Sekreteryası’na iletilmiş olduğundan Türkiye’de ATP hükümleri 21 Aralık 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.
ATP’nin amacı, frigo taşımacılık yapan araçların belli standartlar dahilinde bu işi yapmalarını sağlamaktır. Neticede bu taşıma tipini yapan araçlarda gıda maddeleri taşınmaktadır. Bu gıda maddelerinin hassas bir şekilde taşınması hastalıkların engellenmesi açısından oldukça önemli ve gereklidir.
Konu ile ilgili olarak ATP hükümlerinin yürürlüğe girdiği 2013 yılından itibaren o dönemdeki adı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olan bakanlık tarafından çalışmalara başlanmıştır.
ATP’nin esas amacı, frigo taşımacılık yapan araçlarda kullanılan özel ekipmanların belli standartlar ışığında testinin ve kabulünün yapılması ve bu standartlara uymayan araçlar ile bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasının yasaklanmasını sağlamak ve bunun takibini yapmaktır.
Bu doğrultuda; frigo taşımacılık yapan tüm araçlar için ATP uygunluk belgesi almak zorunludur. Şimdiki adı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olan bakanlık tarafından da bu belgeyi vermek üzere bazı kurumlara yetki verilmiş ve tıpkı özel otomobillerde muayene yaptırılır gibi frigo taşımacılık yapan şirketlerdeki araçlar için de ATP uygunluk testinden geçmek zorunlu hale getirilmiştir.
Bu bağlamda; ilgili araçlara hangi testlerin yapılacağı ve bu testlerde ne gibi standartlar gerektiği ile ilgili konuları belirlemek üzere 2016 yılında Türk Standartları Enstitüsü yetkilendirilmiştir. TSE’ce hazırlanan “Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma (ATP) Kapsamında Yapılan Faaliyetlere İlişkin Usul ve Esaslar” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca onaylanmıştır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından genelge çıkarıldı.
Konu ile ilgili olarak yetkilendirilen muayene istasyonları ve muayenede verilecek belgeler ile ilgili yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bir genelge hazırlanmış ve bu genelge 8 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ATP anlaşması ile ilgili genelge hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bu doğrultuda biraz uzun soluklu bir süreç olsa da ülkemizde bozulabilir gıdalar ile ilgili belli standartlar getirilmiş ve frigo taşımacılık belli kural ve kaideler çerçevesinde yapılmaya başlanmıştır.
Dolayısıyla araç soğutucu olarak kullanılan ürünün de belli standartlara ve kaliteye sahip olması devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
CMB Reefers olarak sektör gelişmeleri doğrultusunda sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda; ürünlerimiz ve frigo taşımacılık ile ilgili diğer konularda tarafımızdan bilgi alabilirsiniz. İkinci el termoking ürünleri, carrier ürünler ve frigo taşımacılık ile ilgili diğer konular hakkında detayları internet sitemizden veya doğrudan bize ulaşarak alabilirsiniz.