Thermoking mi Carrier mı daha iyi?
Uzun yolda bozulacak ürünleri taşırken yapılan özel taşımacılık şekline frigo taşımacılık adı verilmektedir. Bu taşımacılıkta kullanılan özel soğutucular ise frigo soğutucu olarak adlandırılmaktadır.
Piyasada yoğun olarak kullanılan aslında sadece 2 marka var: Thermoking ve Carrier. Dolayısıyla bu iki markanın da firmamızda bulunan ürünler ikinci el thermoking soğutucu veya carrier soğutucudur.
Lojistik alanında hizmet vermekte olan pek çok kişi hangi markanın iyi olduğu ve hangisinin tercih edilmesi gerektiği konusunda tereddütler yaşamaktadır.
Bu durum elbette ki frigo taşımacılıkta önemli bir tartışma konusudur. Zira, gerek Thermoking markasının gerekse de Carrier markasının kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Ülkemizde her iki markada yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak aslına bakılırsa, piyasada frigo dorse soğutucu olarak bilinen ilk marka Thermoking markasıdır. Dolayısıyla, frigo taşımacılık esnasında kullanılan soğutucu ürün de genel olarak Thermoking soğutucu olarak adlandırılmaktadır.
Bu yazı dizimizde, hem Thermoking hem de Carrier markalarının nasıl bu duruma geldikleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız. İlk yazımızda Thermoking ile başlayalım
Thermoking
Ülkemizde genel olarak piyasanın en iyisi denilince akla gelen ilk firma Thermoking firmasıdır. Thermoking, bu başarısını elbette ki kalite ve yüksek verimlilikle ürettiği ürünler sayesinde kazanmıştır.
Thermo King firması Joseph A. Numero ve Frederick McKinley Jones’un 1938 yılında film müzikleri alanında iş yapan Cinema Supplies Inc. şirketini satması ve bunun yerine o dönemdeki adı Thermo Control Company olan ve sonradan Thermo King Corporation olarak bilinen firmaya dönüşecek şirketi kurmasıyla başlamıştır.
Frederick M. Jones
Thermo Control Company şirketi ile Jones’un yaptığı ilk tasarım 1940 yılında patentini aldığı “Model A” ürünüyle başlamıştır. O dönem kolay bozulan gıda ürünlerini taşıma noktasında bir devrim olarak görülen bu ürün, piyasada büyük yankı uyandırmayı başarmıştır.
Joseph’in bu ürünü soğutucu ürünleri alanında dondurulmuş gıda ürünleri, büyük süpermarketler ve modern restoran endüstrisini başlatan en önemli gelişme olarak görüldü.
Bu ürün daha sonrasında soğuk zincir adını alan ürün taşımacılığını ve çiftlikten sofranıza konseptinin de başlangıcını sağlamıştır. Elbette ki bu ürün şimdi üretilen ürünlerden çok farklıydı. Ancak o dönemin şartları düşünüldüğünde devrim niteliğinde olduğu da bir gerçekti.
Savaş, yenilik de getirdi.
1942’de 2.Dünya Savaşı esnasında Jones, askeri birliklerin deniz ötesi seyahatleri için taşınabilir dondurucu ürünün geliştirilmesini tamamladı. Bu sayede, savaş koşulları yeni bir ürünün geliştirilmesini sağlamayı başardı. Peş peşe gelen gelişmeler de kendi yeni endüstrilerini oluşturmaya başladı ve 1949’a gelindiğinde Thermoking şirketinin değeri 3 milyon dolara ulaşmıştı.
1958’e gelindiğinde ise dizel motorlar piyasaya çıktı. Bu motorlar frigo soğutucular için de hayati bir gelişmeye sebep oldu. Dizel motorların benzinli motorlara göre daha uzun ömürlü olması sayesinde frigo soğutucularda dizel motorların kullanımına başlandı.
Bir şirket için en kötü deneyim
1966 yılının 5 Mart’ına gelindiğinde ise 113 yolcu ve 11 mürettebatı bulunan bir yolcu uçağında BOAC Flight 911 olarak bilinen uçak kazasında şirketin 75 çalışanı öldü. Bu turda bu kadar çok mürettebatın olmasının sebebi ise şirket düzeyinde performansı yüksek olan çalışanlar için ödül olarak düzenlenen Japonya turu için Japonya’ya gidiliyor olmasıydı. O dönemdeki şirket yöneticilerinden biri ise durumu bir şirketin yaşayabileceği belki de en kötü deneyim olarak nitelendirdi.
Dünyaya açılma
1970’li yıllara gelindiğinde ise Thermoking artık dünya çapında bir şirket olmuştu. Thermoking firması bu dönemde Avrupa’nın iki ülkesinde şubelerini açtı ve ürün dağıtım ağını ciddi oranda genişletti. Thermoking’in ürün dağıtım ağı genişlemesi günümüzde dahi devam etmektedir.
1991’de şirket kurucularından olan Frederick M. Jones ve Joseph A. Numero, o dönemin en prestijli ödüllerinden biri olan Ulusal Teknoloji Madalyasını dönemin Amerikan Başkanı George Bush’un elinden aldılar. Thermoking şirket kurucusu Jones,bu ödülü olan ilk Afro-Amerikan vatandaşı olarak tarihe geçmiştir.
Şirket, 1997 yılında Westinghouse ortaklığından 2.56 milyar dolar meblağ karşılığında satın alınmıştır. Şirketin satışının gerçekleştirildiği dönem olan 1997 yılında ise Thermoking firması pazarın yarısına hakim bir konumdaydı.
Halihazırda Thermoking; ısı yönetim sistemleri, frigo taşımacılık ısı kontrolleri alanlarında sektörün öncülerinden biri olarak üretime devam etmektedir.
Yazı dizimizin ikinci bölümü Carrier firması hakkında olacaktır.